Dacă vă numărați printre cei care nu au reușit să postească sau nu au apucat să se conecteze, deocamdată, la atmosfera sărbătorii pascale, nu disperați!

Cei care au postit, probabil, privesc acum cu jind la bunătățile pe care le vor degusta, începând cu ora 12 noaptea – momentul în care preotul începe slujba Învierii.

Ceilalți, pe de altă parte, nu trebuie să se simtă excluși de la bucuria sărbătorii care este pe cale să înceapă. La urma urmei, Hristos S-a jertfit pentru întreaga lume!

De ce S-a jertfit Hristos?

Totul a început cu întemeierea lumii, când Dumnezeu a dat primilor oameni, Adam și Eva, o poruncă care trebuia să le servească drept prilej de exersare a voinței.

Cum știu și cei care  nu au făcut religie la școală, protopărinții au dat-o în bară. Rău de tot! Și, în acest fel, păcatul a intrat în întreaga lume: oameni, viețuitoare și natură.

Dar, în bunătatea Sa, Dumnezeu nu a lăsat lucrurile așa. În afară de pedepsele pe care le-a dat primilor oameni, le-a făcut și o promisiune, aceea a venirii unui Răscumpărător care trebuia să aducă izbăvirea din degradarea care cuprinsese creația.

Pentru alte informaţii: Cine este Dumnezeu?

Istoria mântuirii

Aveau să treacă mai multe generații, până când oamenii aveau să recidiveze. De data asta, decăderea morală era atât de mare și atât de extinsă încât Dumnezeu a trebuit să trimită potopul.

Pentru a rămâne credincios promisiunii Sale, Dumnezeu l-a ales pe Noe împreună cu familia sa și cu o parte dintre toate speciile de animale, astfel încât viața să continue.

Dar, după o anumită perioadă, majoritatea covârșitoare a oamenilor s-a depărtat din nou de Creator. De data aceasta, Sfânta Treime a ales un prinț din orașul Ur, situat în Caldeea, pentru a păstra credința în venirea Răscumpărătorului. Se numea Avram.

Acesta a fost testat în mai multe ocazii de Dumnezeu și a trecut cu brio toate încercările. Drept răsplată, a fost numit Avraam („tată al multor popoare” – Facerea, cap. 17, versetul 5), iar urmașii săi au devenit poporul ales să păstreze credința în venirea Răscumpărătorului, pentru că, din rândul lor, avea să vină Cel Ales să mântuiască întreaga lume.

Vechiul Testament ne relatează episoadele de referință din istoria mântuirii și modul în care Dumnezeu a ales să păstreze flacăra speranței vie.

Profeții au fost cei cărora le-a fost încredințată această misiune și, în cadrul revelațiilor de care au avut parte, au putut întrezări amănunte din viața Mântuitorului lumii. (Cei care au răbdare să citească, în special Evanghelia după Matei, vor înțelege cum au fost împlinite aceste profeții de către Domnul Iisus Hristos).

După o perioadă de așteptare îndelungată, a apărut pe lume femeia din care avea să se întrupeze Izbăvitorul – Fecioara Maria. Era una dintre contribuțiile umanității la această operă care s-a întins de-a lungul istoriei.

Nașterea lui Iisus (care înseamnă la origine „Mântuitor”) trebuia să fie una extraordinară. Dar nu pentru că Dumnezeu Își propusese să crească dramatismul evenimentelor care urmau să aibă loc, ci pentru că Răscumpărătorul lumii trebuia să fie, în același timp, om și să nu aibă păcatul strămoșesc.

Așa se explică de ce Însăși o Persoană din cadrul Sfintei Treimi a acceptat să Se întrupeze și să poarte pentru vecie firea umană. Astfel, în cazul Domnului Iisus Hristos, vorbim de o singură Persoană, cea dumnezeiască care este subiect pentru două firi distincte, umană și divină.

Hristos a biruit moartea şi ne-a răscumpărat din păcat

În Biblie, moartea este definită ca lipsa duhului dătător de viață din ființele vii (Psalmul 103, versetele 30-31). Prin urmare, moartea nu a avut cum să-L „țină” pe Cel care este Existența Însăși, adică pe Dumnezeu.

De asemenea, nici nu putea să se întindă asupra firii umane a lui Hristos care nu fusese coruptă de niciun păcat. Mai mult, această fire evoluase, în timpul vieții pe pământ, până la starea de îndumnezeire prin har, în conlucrare cu firea dumnezeiască.

Practic, conlucrarea dintre Dumnezeu și om a fost cea care a restaurat creația în întregimea ei și a arătat care este modul de viețuire veșnică – comuniunea cu Dumnezeu.

Pentru alte informaţii: Veşnicia înseamnă comuniune

Noaptea de Înviere, lumina sfântă
Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o…

Așadar, termenul „Înviere” (în + viață) este unul care ne duce cu gândul la o nouă stare existențială. Prin urmare, depinde de fiecare dintre noi să o acceptăm, prin credința și faptele noastre.

Fiecare putem beneficia de roadele Jertfei lui Hristos

Așa cum ne arată întreaga istorie a mântuirii, o astfel de acceptare a stării de înviere nu este foarte ușor de atins, dar șansa ca noi să intrăm în această stare ne este dată până în clipa morții.

Faptul că un tâlhar care își trăia ultimele clipe a intuit că scopul final al existenţei este să fie cu Dumnezeu pentru totdeauna ne dă multe de gândit. Cuvintele rostite de el, „Pomenește-mă Doamne, când vei veni în împărăția Ta!” (Evanghelia după Luca, cap. 23, versetul 42), sunt grăitoare în acest sens.

Deci, Jertfa lui Hristos este cea care „a dat un restart” existenței pentru întreaga creație, iar efectele ei se întind de-a lungul timpului și spațiului. De ea au beneficiat atât drepții care trăiseră înainte de Hristos, cât și cei care urmau să moară după El.

Concluzii

În timpul slujbei din noaptea de Înviere, se citește Cuvântul sfântului Ioan Gură de Aur care îi îndeamnă pe toți, și cei care au postit și cei care nu au postit, să se bucure!

De aceea, vă îndemn ca, indiferent de starea de spirit pe care o aveți, să încercați să mergeți la biserică și să stați atât cât simțiți că puteți! Măcar în noaptea de Înviere!

Dacă nu puteți sau nu vreți să mergeţi la biserică, încercați să nu vă izolați de ceilalți care își propun să guste din bucuria pascală.

Pentru alte informaţii: Nu vreau să merg la biserică!

La fel, cei care au reușit să postească sau să ajungă mai des la slujbele din această perioadă nu au niciun drept să-i desconsidere pe ceilalți. Dacă ar face asta, ar cădea în păcatul mândriei și tot ceea ce au agonisit cu multă trudă sufletească ar fi pierdut.

Pentru cei care nu cred sau nu sunt convinși în totalitate de adevărul Învierii, lansez aceeași invitație.

Chiar dacă unii cred și alții nu, Hristos tot a înviat! Darul Său pentru noi este același și șansele de a-l accepta sunt egale pentru toți.

Nu trebuie să fiți supărați, dacă nu puteți crede! Va veni, cu siguranță, momentul în care bucățile lipsă din puzzle-ul existenței fiecăruia vor fi descoperite.

Așa că, vă doresc tuturor să aveți parte de bucuria deplină a Învierii!

Articolul precedentOuăle roșii și iepurașul de Paști
Articolul următorCum se spune corect „Hristos”, „Cristos” sau „Christos”?
Din pasiune și fascinație pentru natura umană, Sorin a creat blogul Religias pentru că și-a dorit să îi ajute pe cei care vor să afle mai multe despre teologia ortodoxă și, în special, pe cei care vor să și aplice în viața lor învățăturile de credință pe care Biserica le-a păstrat de-a lungul mileniilor. A studiat Teologie Biblică şi Sisitematică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Intervenţie Psihosocială şi Psihoterapie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași și Dialogul interreligios la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, domenii care l-au ajutat să aprofundeze modul în care omul se manifestă în legătură cu Dumnezeu și felul în care intră în legătură cu semenii săi. Bine ai venit la un dialog între oameni obișnuiți, care trăiesc în mijlocul lumii acesteia dezlănțuite, oameni care se confruntă, în fiecare zi, cu provocările actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here